Kesäkuun 1. – 2.6 Global Alliance for Buildings and Construction kokosi yhteen kiertotalouden osaajia maailmanlaajuisesti Helsinkiin. Meksikosta ja Ranskasta saapuneet Saint-Gobainin edustajat halusivat nähdä samalla matkalla kiertotaloutta käytännössä – heidän retkipäivänsä veikin sekä Nokian Tehdassaareen, että aina Revisolin kierrätysasemalle asti Nokialle. Saint-Gobainin konsernin kiertotalousjohtaja Xavier Meyer, kestävän kehityksen johtaja Emmanuel Normant ja yhteiskuntasuhdejohtaja Luis Alberto Vega sekä Ecophonin ja Lecan kansainvälinen liiketoimintajohtaja Fabrice Didier saapuivat totutusta poikkeaviin maisemiin uteliaina.
Lainsäädäntö kiristää kierrätystottumuksia
Cirecon Tehdassaaresta saatiin vieraille hieno näköala suomalaiseen kiertotalouskehitykseen. Kun vanhoista tehdasmaisemista siirryttiin lounaan ja esittelyjen jälkeen kohti Revisolin laitosta, keskustelu kävikin jo kuumana. Ranskalainen ja meksikolainen asiantuntemus oli selvästi kohdallaan, mutta vielä oli epäselvää, millaisen vaikutuksen kierrätyslaitos heihin tekisi. Suomalaisille toimijoille yllätyksenä oli tullut ainakin se, että Ranskassa lainsäädäntö on tiukempi kuin Suomessa ja joissain asioissa ollaan jopa meitä pidemmällä. Ensimmäinen toukokuuta siellä astui voimaan kansallinen laki, joka määritteli tuottajavastuun kaikille rakennusmateriaaleille Ranskassa. Toisaalta vaikkapa taksonomia, joka asettaa lainsäädäntöä korkeampia kriteerejä kestävyydelle, koskee koko EU-aluetta. Suomi siis kirii perästä toivottavasti pian.
Innovatiivista kiertotaloutta Nokian laitoksella
Revisol vastaanottaa tavallisempia jätejakeita esimerkiksi teollisuudesta ja rakennusalalta, mutta sen lisäksi yritys edistää kiertotaloutta omalla toiminnallaan. Jakeet, jotka ovat jo pitkään olleet Suomessa ongelma, on saatu kiertämään innovatiivisuuden ansiosta. Revisolin erityisosaamista on kipsin, ikkunoiden ja villan kierrätys. Esimerkiksi mineraalivillasta saadaan materiaalia Leca-papuihin. Myös kipsiä käsitellään Nokian laitoksella. Työ on vaatinut panostusta paitsi koko yritykseltä, myös työntekijöiltä. Ikkunoiden käsittelyyn on kehitetty omia toimintatapoja, koska mitään valmista ei ole ollut olemassa. Oli selvää, että käsittelylaitos teki vierailijoiden vaikutuksen:
”Ei meillä kierrätys ole ollenkaan näin automatisoitua ja monipuolista kuin Suomessa”, Luis Alberto Vega kertoo Nokian laitoksella. ” Meksikossa meillä on periaatteessa olemassa kierrätyslainsäädäntö, mutta sitä ei noudateta. Hallitus ei viitsi panostaa asiaan. Niinpä jätehuolto toimii yhä käsinlajittelun varassa, jonka tekevät yksityiset toimijat. Kansalaisilla olisi kotonaan mahdollisuus kierrättää, sillä eri jätejakeita kerätään eri päivinä, mutta useammat tyytyvät laittamaan kaikki samaan. Ihmiset tarvitsisivat koulutusta ja sakkoja.”
Ainutlaatuista ikkunoiden kierrätystä
Vierailla oli selvästi kiinnostusta suomalaiseen työhön ja erityisesti kipsin, villan sekä ikkunoiden kierrätykseen. Kyky investoida uuteen kapasiteettiin ja alueen kehitykseen herätti ihastusta vierailijoissa. ”Ranskassa kierrätys on ok, mutta parantamisen varaa aina olisi. Ja erityisesti lasin ja ikkunoiden kanssa työtä riittää”, kertovat Sain-Gobainin kiertotalousjohtaja Xavier Meyer ja kestävän kehityksen johtaja Emmanuel Normant.
Meksikosta saapunut Vega kertoo vielä, kuinka heilläkin rakennetaan materiaalipankkia, mutta toistaiseksi kierrätetyt tavarat eivät ole kovin suosittuja. ”Ihmiset haluavat ostaa vain uusia asioita”. Laitoksella kiertämisen aikana vieraille selviää, ettei Suomessakaan ikkunat juuri sellaisenaan kierrä, paitsi jotkin vanhemmat ikkunat. Siksipä tarvetta Revisolin kaltaisille toimijoille on paljon. Revisolin tuotantopäällikkö Otto-Ville Hakala esitteleekin innoissaan yrityksen kehittämää ikkunoiden käsittelyä.
Yhteistyötä vahvistetaan
Saint-Gobainilla ja Revisolilla on ollut jo pitkään yhteistyötä. Tämä vierailu toivottavasti vahvistaa sitä entisestään. ”Tämä on tosi rohkeaa toimintaa Revisolilta, pieni yritys vie alaa eteenpäin. Kiertotalouden kehittäminen vaatii yhteistyötä ja riskinottoa. Hieno nähdä näin ison yrityksen edustajana, kuinka Revisol toimii”, kehuu Saint-Gobainin kiertotalousinsinööri Tuomas Kohvakka. ”Haluamme lisätä yhteistyötä esimerkiksi kipsin kierrätyksen osalta, niin että ne, jotka ovat ammattilaisia, käsittelevät sen.” Yhteistyö edistää myös kierrätystavoitteiden täyttymistä, sillä Saint-Gobainin on tarkoitus olla CO 2 -neutraali Pohjoismaissa jo 2035 ja maailmanlaajuisesti 2050.
Opettavaisen päivän päätteeksi vieraat hyppäävät bussiin ja suuntaavat takaisin kohti Helsinkiä. Hienoa, että kiertotalous kiinnostaa jo yli rajojen – ja johtaa toivottavasti yhä parempaan yhteistyöhön.
Juttu: Katja Vaulio
www.katjavaulio.com